Zavřete oči a zavzpomínejte na své pocity, když jste byla dítě a ve školní jídelně byla k obědu kapusta nebo špenát. Co se vám vybaví? Je to divná chuť jakési hnusně zelené kaše zahuštěné moukou, která ne zrovna vábně voní? Nebo jste se na tuto dobrotu vždy upřímně těšila?
V mých vzpomínkách je bohužel první varianta a k tomu ještě jedna protivná učitelka, nutící všechny žáky tuto nevzhlednou hmotu sníst a tím znásobený odpor k jakékoliv zelené potravině (snad kromě kyselé okurky 🙂 ).
Myslím, že nebudu daleko od pravdy, že podobnou vzpomínku má velmi mnoho z nás. Jak šel čas, tak se můj vztah k zelené zelenině otočil o stoosmdesát stupňů a dnes si ji dokážu opravdu vychutnat v mnoha úpravách.
Vím ale, že ne každý dokázal tyto nepříjemné zážitky z dětství překonat a tyto druhy zeleniny si doopravdy zamilovat. A protože všem svým klientům neustále zdůrazňuji, že konzumace všech „zelených potravin“ je při přípravě na početí velmi důležitá, připravila jsem pro vás dnes čtyři smoothie recepty.
Cílem tohoto článku je, inspirovat vás ke konzumaci kapusty, řapíkatého celeru, brokolice a špenátu v syrové podobě tak, že si opravdu pochutnáte. Potřebujete jen mixér. Všechny suroviny umixujte do hladka, vody použijte tolik, aby vám byla příjemná konzistence nápoje. Fajnšmekři mohou obyčejnou vodu nahradit kokosovou vodou. Věřím, že v této úpravě si zelenou zeleninu zamilujete :-).
Pravděpodobně nejprospěšnější vlastností kapusty je její schopnost působit v těle protizánětlivě. Kapusta přirozeně podporuje rovnováhu mezi záněty způsobujícími omega-6 a protizánětlivými omega-3 mastnými kyselinami. Kapusta obsahuje o něco málo více zdravých omega-3 kyselin. Díky téměř ideálnímu poměru mastných kyselin 1:1 je kapusta označována za „perfektní potravinu“.
Celer obsahuje velmi málo kalorií a je cennou potravinou, která vám pomůže zhubnout, protože pomáhá regulovat metabolismus tuků. Obsahuje mnoho životně důležitých živin, jako jsou antioxidanty, elektrolyty, vitaminy a minerály, jako jsou vitaminy A a C, sodík, křemík, draslík. Celer je známý pro své močopudné účinky, čímž napomáhá zbavit tělo otoků a detoxikuje organismus.
Celerové smoothie s kiwi
Brokolice a další brukvovitá zelenina jako je květák, růžičková a kadeřavá kapusta, hlávkové zelí a kedlubny, mimo jiné obsahují fytonutrient DIM (diindolylmetan). DIM vyvažuje hormony a pomáhá při odbourání nadbytečného estrogenu. Konzumace této zeleniny je obzvlášť důležitá pro ženy trpící tzv. estrogenovou dominancí, která může způsobovat obtíže jako je syndrom polycystických vaječníků, endometrióza, cysty na vaječnících.
Brokolicové smoothie s borůvkami
Špenát je jednou z mých nejoblíbenějších zelených zelenin. Má jemnou chuť a dodává tělu obrovské množství zdravých vitaminů a živin. Špenát je bohatý na železo a kyselinu listovou, dvě živiny, které jsou zásadní pro reprodukci a zdraví nenarozeného miminka. Kyselina listová je důležitá pro prevenci rozštěpových vad u plodu a železo přispívá k podpoře hladiny kyslíku v buňkách a orgánech.
Špenátové smoothie s mangem
Přeji vám dobrou chuť a nezapomeňte si svoji cestu užívat 🙂
– Katka Burešová 🙂
PS: Napište mi, jestli vám chutnají?
Zdroje: