Proč je listová zelenina životně důležitá pro plodnost!

Věřím, že pokud se snažíte otěhotnět, tak jste určitě slyšela o kyselině listové – vitamínu, který je pro zdravé těhotenství nezbytný a který najdeme ve větším množství právě v listové zelenině.

Téměř každá žena, které lékař potvrdí rané těhotenství, dostane také od něj doporučení doplňovat kyselinu listovou – vitamin B9. Co mnohé ženy ale nevědí je, že kyselina listová je velmi důležitá daleko dříve, než otěhotníte – ještě ve fázi snažení. Pokud chcete podporovat zdraví svého nenarozeného miminka a předcházet možným fatálním následkům, které nedostatek tohoto vitaminu může způsobit, je nutné zajistit dostatečný příjem kyseliny listové minimálně 3 měsíce před početím.

Také pokud se potýkáte s hormonální nerovnováhou, je doplnění kyseliny listové jedním z prvních kroků, které můžete pro sebe udělat.

V článku se dozvíte:

  • Živiny obsažené v listové zelenině (včetně vitaminu B9-kyseliny listové)
  • 3 klíčové výhody listové zeleniny
  • Kolik „listí“ musím sníst a jaký typ kyseliny listové je vhodný jako doplněk stravy
  • Jak se na výhody listové zeleniny dívá čínská medicína

Do skupiny „listová zelenina“ zahrnujeme mnoho různých odrůd zeleniny, z nichž některé máme k dispozici pouze v teplejších obdobích roku, jako je třeba hlávkový salát, zatímco jiné jsou dostupné téměř po celý rok.

Většinou tyto druhy zeleniny konzumujeme čerstvé a zasyrova, ale některé jsou vhodné i k uskladnění přes zimu.

Do jídelníčku podporujícího plodnost a hormonální rovnováhu bychom měli listovou zeleninu zařazovat denně – syrovou, dušenou, vařenou, pečenou, do polévek, domácího pesta, atd.

Mezi běžné druhy listové zeleniny patří:

  • Kapusta
  • Špenát
  • Mangold
  • Saláty – hlávkový, polníček, římský
  • Rukola
  • Pak Choy
  • Čínské zelí
  • Čekankové puky
  • Listy tuřínu a červené řepy
  • A mnoho dalších

Je jich příliš mnoho na to, abych je vyjmenovala všechny, protože sem lze zahrnout také všechny rostliny a byliny, které můžeme nasbírat venku a sníst – jako je ptačinec, medvědí česnek, listy pampelišky a další.

Důležité živiny

Klíčovou živinou v listové zelenině není jen již zmíněná kyselina listová, ale mnoho dalších:

  • Vláknina – upravuje pohyby střev tím, že zvětšuje objem a hmotnost stolice a změkčuje ji,
  • Železo –  vytváří zdravé červené krvinky přenášející kyslík,
  • Hořčík – pro zdraví kostí, pro podporu vstřebávání vápníku a snížení účinků stresu,
  • Draslík – pomáhá stahovat svaly, zdravému tlukotu srdce a regulaci krevního tlaku,
  • Vápník – pro podporu srdce, kostí, svalů a nervů.

V neposlední řadě poskytuje listová zelenina našemu tělu mnoho antioxidantů a významné množství vitamínů B-komplexu:

  • Vitamin B2 – Riboflavin – podporuje detoxikační dráhu jater a eliminuje bakteriální toxiny a podílí se na zdravé funkci štítné žlázy,
  • Vitamin B5 – Kyselina pantotenová – podporuje detoxikaci v I. a II. fázi, konkrétněji se podílí na odstraňování zánětlivých látek, je nutná také pro správnou tvorbu hormonů estrogenu a progesteronu,
  • Vitamin B6 – Pyridoxin – podporuje správnou tvorbu žluči a tím metabolismus tuků, umí nám zlepšit náladu a pomáhá detoxikovat z těla přebytečné množství steroidních hormonů jako jsou estrogen a testosteron a tím snižuje riziko vzniku rakoviny související s hormony,
  • Vitamin B9 – Folát – Kyselina listová – významně se podílí na funkčnosti detoxikační cesty – metylaci – rozkládá toxický homocystein, je považován za potravu pro mozek a u žen které se snaží otěhotnět je prevencí rozštěpů, poškození mozku a nervového systému miminka.

3 klíčové výhody listové zeleniny

Už jsem je vlastně zmínila v předchozím odstavci, ale význam pravidelné konzumace listové zeleniny je natolik důležitý, že tyto tři výhody musím zopakovat:

Plodnost ženy

Listová zelenina obsahuje mnoho živin, jako je hořčík, vápník, železo, zinek, folát a vitamín C. Tyto živiny jsou potřebné pro optimální produkci hormonů. Hořčík je užitečný také při snižování PMS. Prekurzory vitaminu A napomáhají dozrávání vajíček. Folát (neboli kyselina listová) je důležitá v předkoncepčním období a v raném těhotenství. Folát je také zodpovědný za ochranu buněk děložního čípku a vitamin C jako antioxidant chrání DNA vajíček.

Detoxikace

Důsledná eliminace a detoxikace nadbytečných hormonů jako je estrogen a testosteron předchází vzniku onemocnění jako je např. endometrióza, myomy, cysty a PCOS. Metylace je velmi důležitý proces, který nemůže bez dostatku těchto živin v pořádku probíhat.

Zdraví plodu

A na závěr – vrozené vývojové vady. Žádná maminka si nepřeje nic jiného, než mít naprosto zdravé miminko. Proto konzumaci listové zeleniny nepodceňujte a nespoléhejte se jen na preparáty předepsané lékařem. Jedná se většinou o synteticky vyrobenou kyselinu listovou, která může blokovat folátové receptory a u některých žen s určitým typem mutace genu MTHFR je tato syntetická forma velmi málo využitelná.

Kolik „listí“ musím sníst a co doplňky?

Ve svých programech učím ženy jíst listovou zeleninu každý den. A pokud je to možné tak i několikrát denně.

Toto automaticky platí pro ženy, které si přejí otěhotnět a také pro ženy, které řeší jakoukoliv hormonální nerovnováhu – počínaje estrogenovou dominancí, nefunkční detoxikací a konče nízkým progesteronem nebo poruchami menstruačního cyklu a ovulace.

Pro některé ženy, obzvlášť ty, které mají za sebou historii nechtěného potratu nebo několik let užívaly hormonální antikoncepci, která kyselinu listovou také z těla vyčerpává, bývá těžké získat potřebné živiny jen z potravy.

To je případ, kdy doporučuji zvolit vhodný doplněk stravy navíc k denní konzumaci listové zeleniny. Protože ženy nejsou plošně testované na možné mutace v genu MTHFR (tento test vám bude proveden až po třetím nechtěném potratu), je vhodné zvolit doplněk stravy, kde jsou vitaminy B-komplexu obsažené v jejich metabolicky aktivní formě.

Optimální denní dávka folátu (B9) je: 400 – 800 µg (mikrogramu)

Moje oblíbená značka:

Kyselina listová – B9 – Brainmax MethylFolat v aktivní formě

B-komplex – Brainmax Activated B-complex v aktivní formě

Listová zelenina pohledem čínské medicíny

Každá odrůda listové zeleniny má podle čínské medicíny jiné vlastnosti. Obecně platí, že pravidelná konzumace listové zeleniny bude řešit jednu nebo několik z následujících stagnací:

  • Horko – v čínské medicíně plodnosti je horko vzorcem nerovnováhy, který se projevuje zánětlivými problémy, změnami nálady, nadměrné aktivity, změnou barvy tělesných tekutin, příznaky sucha a horka. Příliš mnoho tepla obvykle ovlivňuje rovnováhu tekutin a krve v těle, což může v různé míře ovlivnit kvalitu vajíček a spermií.
  • Nedostatečnost krve – Krev je zodpovědná za cirkulaci živin v celém těle do všech buněk, včetně vajíček a spermií. Když je jí nedostatek, krev nemůže správně vyživovat tělo a některé aspekty zdraví se dostanou do nerovnováhy. To může ovlivnit zdraví vajíček a spermií, protože nedostatečná krev není schopna transportovat potřebné živiny k vajíčkům a spermiím, což způsobuje snížení jejich kvality, množství a aktivity. Pokud se tento problém prohloubí, můžete vidět fyziologické změny v krvi, jako je nedostatek železa, hemoglobinu, feritinu, vitamínů B-komplexu a dalších živin.
  • Stagnace energie Qi – Slovo Qi (čtěte čchi) popisuje energii, životní sílu nebo vitalitu těla. Qi (energie) musí vždy efektivně proudit tělem, aby správně podporovala tisíce činností, které naše systémy a orgány každý den provádí. Pokud se tok Qi zpomalí, je to považováno za vzor stagnace Qi. To obvykle vede k řadě příznaků, které mohou vést ke stresu, změnám nálady, hormonální nerovnováze a dalším funkčním příznakům, které odrážejí nedostatek oběhu v těle. To vše má schopnost ovlivnit plodnost, protože regulace a „přepínání“ hormonů v ženském cyklu, tekutin, energie a krve vyžaduje plynulý a konstantní tok energie, aby vše správně fungovalo.

Zdroje:

  • https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/tcm-herbs-pro-vsechny/ostatni-potize/6-stagnaci-dle-tcm
  • https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/co-je-homocystein/
  • https://hormonesbalance.com/articles/b-vitamins-for-your-hormones/
Kateřina Burešová
Jsem specialistka na výživu. Díky osobní zkušenosti s umělým oplodněním i přirozeným otěhotněním, pomáhám ženám i mužům cílenou a správně zaměřenou stravou zvýšit šance na přirozené početí miminka. Napsala jsem pro vás eBook Chci být máma a eBook Projím se k miminku Můj příběh o dvou zázracích si můžete přečíst ZDE
Komentáře